Jin-Rô

Jin-RôTitel: Jin-Rô
Regi: Hiroyuki Okiura
År: 1999
IMDb
| Filmtipset

Det här blir nog den sista (eller inte?) gamla recensionen av animefilmer och det är ytterligare en sån där film som bygger på en manga och där det finns en mängd andra filmatiseringar. Just därför kan det vara lite svårt att komma in i dessa filmer och fatta vad som egentligen pågår. Man förväntas liksom ha läst mangan och sett tv-serien osv.

Mmm. Det är väldigt snyggt och här finns en intressant historia. I animesammanhang då man gör en långfilm av en manga eller en tv-serie så blir ofta handlingen väldigt invecklad med många personer och för lite bakgrundshistoria. Det är svårt att hänga med helt enkelt. Även här hade det nog krävts litet mer bakgrundsinformation, litet mer kött på benen. Intressant är att handlingen är förlagd till Jorden men det är en ”Jord” där den historiska utvecklingen efter andra världskriget tog en annan bana än den egentligen gjorde (en s.k. alternativhistoria).

Filmen är baserad på mangaserien Kerberos-sagan av Mamoru Oshii, som även är regissören bakom t ex Ghost in the Shell (4-/5) och The Sky Crawlers (3/5). Lite research visade att i den där alternativhistorien så vann Tyskland andra världskriget. Nu märks det inte så mycket av just detta egentligen. Hur det påverkade världen och Japan är inget som filmen går in på, även om Japans historia är annorlunda med en sorts polisstat och en underjordisk motståndsrörelse som utför terroristaktioner. I början av filmen görs dock en snabb sammanfattning av vad som hände i Japan efter kriget och atombomberna.

Precis som i Oshiis andra alster så är filmen fylld av filosofiska funderingar om människan och samhället. Historien innehåller en del action och blod men det är liksom inte fokus på det. Just dessa scener är ändå väldigt snygga. Historien är komplex men efter lite research på nätet och funderande så fick jag ihop alla trådar. Under filmen förstod jag dock inte allt som pågick med en mängd olika polisorganisationer som konkurrerar med varandra. Jag gillar dock stämningen i filmen som är ganska dyster och jag ska försöka se fler av Oshiis filmer. Just här har Oshii dock inte regisserat själv utan står enbart för manus.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Jin-Rô

  1. Henke says:

    Jag är skamligt dåligt insatt i animefilmer. Har svårt att relatera till dina revyer. Såg Akira med några kompisar för 10+ år sedan. Vi var inte imponerade. Såg Spirited away för drygt ett år sedan och trots (på grund av?) att jag var jätteladdad och trodde att jag äntligen skulle bli ”blown away” av en anime blev jag något underväldigad. Jag antar att min hjärna är felprogrammerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: