Steamboy

Titel: Steamboy
Regi: Katsuhiro Ôtomo
År: 2004
IMDb
| Filmtipset

Jag såg den här filmen i september 2005 och eftersom Rörliga bilder och tryckta ord precis postat en recension så passar det bra att jag kontrar med min inte lika positiva dito. Dessutom steampunk-länkar den lite till min sista film på Stockholm Filmfestival, Tai Chi 0.

Steamboy är en ny anime från Akira-regissören Katsuhiro Ôtomo som handlar om Ray, en pojke i det viktorianska England. Hans far och farfar är forskare som upptäckt en metod att få ut enorma mängder energi ur en sorts ångmaskin i form av en klot, ett ångklot. Detta klot hamnar i händerna på Ray som därmed blir ett jagat byte. Nja, haha, väldigt snyggt men väldigt tomt är mitt omdöme om denna film. Det är en uppvisning i ruggigt snygg animering där man även fått till det här med blandningen av vanlig animering och 3D-animering (nåt som jag inte tyckte funkade i t ex Ghost in the Shell 2: Innocence). Vi får se häftiga maskiner, snygga miljöer och intressanta idéer men det är ändå väldigt tråkigt, faktiskt. Flickan Scarlett var nästan lika irriterande som toppliste-tjejen i Hunddagar (ja, i själva verket inte ens nära, men ändå). Temat från Akira och Metropolis går igen; det handlar om nån mystisk kraft som någon försöker utnyttja för att styra världen. Det funkar i Metropolis och allra mest i den mystiska Akira, men inte här. Det blir följaktligen ett underkänt betyg.

2/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Steamboy

  1. Sofia says:

    Jag blev nog helt enkelt lite mer fångad av steampunkandet än du. Fast det här med den otydliga Kraften någonstans i bakgrunden som inte alltid utkristalliseras särskilt tydligt känns rätt karakteristisk för animé. Eller? Tack för länkning!

    • Jojjenito says:

      Varsågod. Japp, det känns som ett återkommande tema, det där med Kraften. Ibland funkar det, ibland inte. Just att det var otydligt här var inte nån kritik mot Steamboy, mer ett konstaterande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: