The Mist


Titel: The Mist
Regi: Frank Darabont
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Innan jag såg The Mist så hade det gått ett tag sen jag såg en filmatisering av en Stephen King-berättelse. Den överdrivet utskällda Dreamcatcher (ok, bra var den inte) var nog den senaste jag hade sett. The Mist hade föregåtts av en viss hajp så det kändes som om den kunde vara värd att se på bio.

Efter en våldsam storm drar en mystisk dimma, som uppenbarligen döljer ondskefulla varelser, in över ett samhälle. Konstnären David Drayton (Thomas Jane) och hans son befinner sig på ett köpcentrum när dimman kommer och barrikaderar sig där tillsammans med en grupp människor. Bland dessa finner vi t ex Marcia Gay Hardens kristna sektledarpsykopat och Draytons advokatgranne Brent spelad av Andre Braugher (som jag minns från utmärkta polisserien, och The Wire-föregångaren, Homicide: Life on the Street).

Rent objektivt är filmen välgjord i det mesta. Produktionskvaliteten är hyfsat hög när det gäller foto och skådisar. Betyget dras ner en aning av att vissa datorgenererade specialeffekter av någon anledning ser lite b ut. Jag tycker man borde ha kunnat få till det bättre med dagens teknik. Ibland lyckas inte heller skådisarna vara trovärdiga då de ska agera mot cgi-varelserna (tänker t ex på en scen då en ung kvinna blir attackerad av en gigantisk mördarfluga). Vissa recensenter har klagat på att Thomas Jane är lite träig. Hmm, jag vet inte, jag tyckte faktiskt han var helt ok. Jag förstår inte riktigt den kritiken.

Det bästa med The Mist är att den är ovanligt mörk och inte förutsägbar på det vanliga hollywood-viset. Filmen har efter tag byggt upp förutsättningarna för karaktärerna och handlingen ungefär på samma sätt som i en vanlig ”familjethrillerskräckis”. Skillnaden är att det därefter inte riktigt går som det brukar. Klart bäst i filmen är stämningen i slutet, ungefär de sista 20 minuterna kanske. Det känns klart annorlunda. I vanliga fall brukar det mot slutet av liknande skräckisar balla ur eller bli alltför förutsägbart (eller både och), men här tonas handlingen snarare ner och blir därför mer hotfull. The Mist får klart godkänt men känns ibland litet b vilket är synd.

3+/5

Mina favoritscener i filmen är:

Spoiler
När Hardens sektkvinna äntligen får käka bly samt när den väldiga monsterdinosaurien kliver över bilen i slutet likt en jätteelefant. Det fanns en otäck mytologisk känsla över den sistnämnda scenen.
Spoiler slut

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

18 Responses to The Mist

 1. Pladd says:

  Den här fungerade inte alls för mig. Saxat från min egna recension: ”Medan hon babblar på vill jag som tittare bara stänga av filmen, lägga på uppfarten och köra över filmfanskapet”, angående Hardens karaktär.

  Mer här: http://addepladde.wordpress.com/2009/06/27/recension-the-mist/

  Men i kort: Den var inte bra, mest på grund av Jane och de löjliga effekterna.

  • Jojjenito says:

   Haha, kul om Hardens karaktär. Se uppdaterat inlägg! Jag glömde nämligen att lägga till några rader om mina favoritscener i filmen varav en involverar allas vår favorit Marcia Gay Harden.

   Håller med om effekterna men tyckte att Jane funkade. Ska hoppa över till dig och se vad du tyckte.

 2. Plox says:

  Mja var inte heller så förtjust i den här, men har varit otroligt sugen på att ge den svartvita versionen en chans. Ska ta och göra det någon dag bara för det.

 3. Den svartvita versionen ja… den ska jag också se – eller snarare ställa om tv:n så min blu-ray-bild blir svartvit och se ifall effekterna gör sig bättre då – den får ju antagligen ett lager av klassisk paranoiakatastroffilm alá War of the Worlds, Blob m.m. då och antar att det var det de ville åt, utöver att effekterna skulle göra sig bättre då.

  Men jag gillar den här filmen just för att den har en del av min favoritingrediens vad gäller Stephen King – alltså den morala problematiken kring människor i grupp som ska samarbeta i en krissituation. Får Storm of the Century-vibbar och det är mycket positivt då jag älskar SotC.

  Jag gillar väl inte direkt Jane i den här, men han gör det han ska även om han just känns lite träig, plastig hollywoodamerikansk utseendemässigt.

  Och avslutningen är höjdpunkten för mig och det jag helst återser filmen för. 🙂

  • Jojjenito says:

   Precis, Stephen Kings upplägg är bra och påminner som du säger en del om Storm of the Century. Jag har inte sett SotC, däremot har jag läst Kings manus som getts ut i bokform. Det är lite samma upplägg fast i en något större skala i Kings tegelsten Under the Dome också.

   Just avslutning var inte den superhöjdare som den hade kunnat vara. Jag tyckte Jane gav upp lite för snabbt och i fel läge.

   • Under the Dome såg jag på bokrean och efter att ha läst vad den handlade om så blev jag jäkligt såld på den boken. Tjock är den ju, som alltid med King, men kan det vara något att läsa ändå? Har du läst den, kanske jag ska fråga?

    Dock är det nog mer logiskt ifall jag tar mig ann Kings mer episka The Dead Zone eller The Stand på bok då i så fall, först? Hur står sig Under the Dome i kvalitet, även om jämförelser med Kings allra mest odödliga verk kanske är ganska orättvist?

    Jag trodde faktiskt att du gillade hela avslutningen på The Mist – det lät så i din recension, men då var det ju inte så alltså. Är allt mer sugen på att se om filmen nu, i svartvitt då. 🙂

    • Jojjenito says:

     Jo, jag gillade den avslutande kvarten eller så och själva idén var ok. Att ge upp och sen kliver han ut ur bilen och dimman försvinner och militären dyker upp, allt det är ok. Mitt problem var att jag tyckte att Jane gav upp för tidigt, i ett skede när det inte var full panik riktigt. Men men, han kanske resonerade så att om det hände nåt snabbt, dvs att ett jättemonster anföll så skulle det inte finnas tid att göra det han gjorde. Men det kändes som att det var ganska lugnt just när han gjorde det han gjorde.

     Under the Dome har jag läst och den är tjock men läsvärd. Bra upplägg, många personer, intressant, aningen fånig, kanske för lång. Du ska definitivt läsa Kings tidigare böcker som du missat, t ex då The Dead Zone och The Stand. Rekommenderar även The Talisman, The Dark Tower, The Shining, It och The Long Walk (av Richard Bachman).

 4. Jag är inne på Jojjenitos spår här. Har inget emot Thomas Jane, varken här eller annars. Ingen Oscarsskådis kanske, men han funkar bättre än många andra. Och kul att de flesta verkar överens om att Hardens karaktär är riktigt jobbig. Å andra sidan finns det ju ett syfte med det så man blir liksom ”belönad” till slut 😉

  Och jag gillar också avslutningen, klart överraskande och bra. Sen håller jag med om att effekterna är lite B, men filmen var alltså tänkt att vara i svartvitt vilket ska ge filmen den där 50-tals känslan och göra att effekterna ser ”bättre” ut. Så den ska jag också ta och se är det tänkt (har iofs sagt det i ett par år nu).

  Mina tankar kring The Mist.

  • Jojjenito says:

   Haha, och det var rätt person som slutligen klev fram och gav oss ”belöningen”. 😉 Som jag skrev här ovan så tyckte jag inte riktigt avslutningen lever upp till hajpen kring den, mest beroende på logiska fel som jag tycker man gör. Idén är helt rätt men jag tycker Jane som sagt ger upp för tidigt.

   Vi får se om jag ser om filmen i svartvitt, det kan dröja.

 5. Pingback: The Mist (Directors Cut, 2007) |

 6. Plox says:

  Har ju också sagt det i ett par år nu. Men se på fan: idag fick jag äntligen tummen ur… och tog mig tid att se den svartvita versionen: http://www.plox.se/?p=2298

  Tack Jojje! 🙂

 7. Sofia says:

  Jag blev oväntat överraskad av den här, träig Jane och allt. Riktigt läskig på sina ställen, Hardens karaktär fyller absolut sin funktion och en skön stämning. Däremot tyckte jag att det absolut sista slutet eller vändningen förstörde jättemycket för det var så uppenbart att det skulle hända när väl den näst sista vändningen utspelat sig (försöker vara så tydligt kryptisk som möjligt för att inte spoila…)

  • Jojjenito says:

   Intressant, de flesta verkar tycka att slutet verkligen lyfte filmen och att det var det bästa med hela filmen.

   Slutet blev kanske lite väl utstuderat och jag tyckte inte riktigt det funkade rent logiskt även om jag samtidigt gillade själva idén. Och jo då, du är kryptiskt tydlig. 😉

   • Sofia says:

    Hade filmen varit slut efter den näst sista vändningen hade den varit perfekt… Tycker jag i alla fall.

    • Var ju ett tag sedan jag såg filmen nu och jag gillade slutet skarpt, men ska verkligen se filmen med den vändningsåsikten i åtanke och se vad jag tänker efter en andra titt.

    • Jojjenito says:

     Ok, nu orkar jag inte vara kryptisk längre… om slutet egentligen hade varit samma men att man typ hade hört att ett jättemonster försökte komma in i bilen så hade jag tyckt det hade varit ok. Nu kändes det väl lugnt när Jane väl tog sitt beslut. Jag kanske minns fel, måste se om filmen (i svartvitt såna fall).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: