Kortfilmer av David Lynch – Del 2

Då kommer korta omdömen om ytterligare tre kortfilmerna av David Lynch. De flesta av de här kortfilmerna går att hitta på YouTube. Jag har lagt till YouTube-länkar i de fall jag har hittat filmen. Det gäller även del 1 i det här minitemat.


Titel:
The Amputee
Regi: David Lynch
År: 1974
IMDb
| Filmtipset | YouTube

Här spelar Lynch själv en sjuksyster som ska sköta om en amputerad kvinna (som spelas av the Log Lady herself). Det går så där för Lynchs sjuksyrra. Medan Log Lady sitter och skriver nåt sorts brev (eller dagbok?) så försöker syrran lägga om bandagen men det sprutar mest. Sjukt förstås men inte speciellt bra. Vrickat men lite tråkigt.

2/5


Titel: The Cowboy and the Frenchman
Regi: David Lynch
År: 1988
IMDb
| Filmtipset

En märklig film som Lynch gjorde för fransk tv där olika regissörer skulle ge sin syn på Frankrike och fransmännen. Lynch använder inte bara en utan två schablonbilder som möts. Dels fransmannen med basker och baguette under armen, och dels den amerikanske cowboyen (där Harry Dean Stanton från en av mina favvofilmer, Paris, Texas, spelar cowboyen). Här visar Lynch prov på sin udda bakvända humor. Tänk borgmästaren i Twin Peaks kanske.

3-/5


Titel: Premonitions Following an Evil Deed
Regi: David Lynch
År: 1995
YouTube

Ett 52 sekunder långt (eller kort) litet mästerverk (som ingår Lumière et compagnie där 40 regissörer använde sig av Lumière-brödernas gamla kinematograf från 1890-talet). Som sagt, ett mästerverk av Lynch. Det är 52 sekunder och fem korta scener som tillsammans med det underbara ljudet rymmer allt från rymdvarelser, mord, ängslan, idyll och det vanliga lynchska obehaget. Grymt. Less is more skulle man kunna dra till med.

4/5

Filmerna är tagna från dvd:n The Short Films of David Lynch. Sammanfattningsvis kan jag väl säga att det inte är speciellt bra. Möjligen intressant om man är nyfiken på hur Lynchs tidiga verk såg ut. Undantaget är Premonitions Following an Evil Deed som förföljer en men den kom å andra sidan så sent som 1995. Dvd:n är nog inte värd att köpa om man inte är Lynch-fantast. Vilket jag nog får betrakta mig som eftersom jag köpte dvd:n, haha. Därmed inte sagt att allt Lynch gör blir guld. En hel del är ren smörja.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Kortfilmer av David Lynch – Del 2

 1. Plox says:

  Kul genomgång. Drog igenom merparten av Lynchs kortfilmer här för någon vecka sedan och känns spontant som att vi fastnat för ungefär samma.

  Lite kluven till om jag kommer att betygsätta dem vid eventuellt omnämnande dock. En del så abstrakta (mer som en rörlig tavla) och märkliga att sätta en siffra bredvid titeln känns på något sätt bara fel.

  Nåja ska också försöka samla mina intryck och återkommer med någon form av ”slutsats”.

  • Jojjenito says:

   Kul att du uppskattade genomgången. Det har ju blivit en del Lynch på senaste tiden lite överallt i sfären.

   Ja, merparten av de kortfilmer jag sett har ärligt talat inte varit bra. Däremot är det kul att se dem rent filmintressemässigt om man säger så. Och betyg, ja, det känns konstigt att sätta men egentligen var det bara att tänka efter i magen och känna vad jag tyckte.

   Ser fram emot att läsa vad du tyckte. Hoppas du hinner innan du ger dig av över till andra sidan pölen. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: